"Exista artisti care ajung pe scena ca urmare a unui vis vechi ce le-a incordat toata fiinta an si an. In mintea si sufletul lor a incoltit dorinta de a se afla sub lumina reflectoarelor si de a bucura spectatorii si s-au straduit, canalizand tot zbuciumul lor spre aceasta reusita in lumea scenei.

Un astfel de artist care a visat frumos, si pana la urma visul a devenit arta, este Maria Dragomiroiu, femeia plina de sensibilitate si sufletism. De mica a plecat de sub aripa duioasa a mamei ei, femeie ambitioasa si de nadejde, a coborat din satul ei aflat pe dealurile blande ale Valcei si a urmat scoala in Bucuresti locuind la o matusa.

Maria Dragomiroiu s-a inscris la un liceu unde invatau feciori de stabi, traitori in cartierele cu staif ale Dorobantilor. Puiul de taran a reusit cu firea ei luminoasa sa-i cucereasca pe colegii veniti din protipendada comunista si n-a fost impovarata mai deloc de complexele copilului care asculta muzica la difuzorul prins intr-un cui in peretele casei taranesti.

Maria Dragomiroiu venea de cu zori la scoala, ca sa cante in clasa inca nepopulata de elevi. Fredona atat de frumos cantul popular incat primea si aplauze in scoala inca pustie in primele ore ale zorilor. O aplauda femeia de serviciu care se sprijinea in matura, vrajita de glasul micii oltence.

S-a inscris ambitioasa Maria Dragomiroiu, eleva de la Liceul "Caragiale" la concursul "Floarea din gradina". A trecut primele etape eliminatorii cu note maxime insa la ultima etapa juriul a ezitat sa-i decerneze trofeul spunand ca glasul sau seamana cu al Mariei Tanase.

Maria Dragomiroiu le-a iubit teribil pe cele doua uriase Marii: Maria Lataretu si Maria Tanase, dar nici un moment nu si-a pus in gand sa le imite. Iar cariera ei superba de mai tarziu a aratat ca ea este Maria Dragomiroiu. Unica Maria Dragomiroiu. Pana la urma juriul i-a dat si la ultimul concurs nota 10 si Maria a plecat plangand de fericire cu trofeul "Floarea din gradina", facandu-i pe razgaiatii colegi de liceu s-o numeasca "floricica noastra".

Nasa copiilor ei, superba cantareata Ileana Sararoiu, a sustinut-o si i-a dirijat pasii, iar ambitia fetitei de taran s-a implinit si Maria Dragomiroiu este marea artista a cantului popular romanesc.

A visat, si-a fortat destinul sa-i puna in lucrare visul. Maria Dragomiroiu nu uita niciodata casa batraneasca din satul valcean unde asculta folclor la difuzorul din perete si atunci cand simte nevoia sa capete putere din radacinile ei definitiv ramase in pamantul satului natal da o fuga in Valcea, matura frunzele din ograda parinteasca si deretica prin odaile copilariei unde duhul mamei se regaseste in fiecare colt, umpland-o de tarie si azi cand este celebra."


Diplome si premii
 
2009 Diploma - pentru 30 de ani de activitate in slujba folclorului romanesc, acordata de TVR
 
2009 "Premiul de Excelenta" - pentru dragostea si devotamentul cu care a slujit muzica populara romaneasca pe parcursul a 30 de ani de cariera
 
2009 "Discul de Aur" - pentru albumul "Cantecul si Dragostea"
 
2009 "Zece pentru Romania" - nominalizat la categoria cel mai bun interpret vocal pentru anul 2008, in urma cercetarii sociologice intreprinse de CURS, TNS-CSOP, IMAS si ISOMAR si reprezentand opinia tuturor romanilor
 
2008 "Zece pentru Romania" - nominalizat la categoria cel mai bun interpret vocal pentru anul 2008, in urma cercetarii sociologice intreprinse de CURS, TNS-CSOP, IMAS si ISOMAR si reprezentand opinia tuturor romanilor
 
2007 Diploma "Simfonia Lalelelor" - pentru Doamna Cantecului Popular Romanesc
Primaria Municipiului Pitesti
 
2006 Diploma de excelenta - cu ocazia jubileului TVR 50, pentru rolul avut in istoria Televiziunii Romane
Televiziunea Romana
 
2006 Diploma de excelenta - pentru "Vocea de aur a folclorului romanesc"
Primaria Sector 2, Bucuresti
 
2005 Diploma jubiliara - cu prilejul "Zilelor Municipiului Calarasi" - 410 ani de atestare documentara, in semn de aleasa pretuire, pentru merite deosebite in intreaga activitate
Primaria Municipiului Calarasi
 
2005 Diploma - pentru Doamna cantecului popular romanesc - Primaria Orasului Urlati
Consiliul Local Urlati
 
2004 Premiul Meritul cultural in grad de Comandor
Presedintia Romaniei
 
2000 Premiul special
Societatea Academica "Titu Maiorescu"
 
1996 Premiul Criticii Muzicale - pentru "Arta interpretarii cantecului romanesc" - Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania "Mihail Jora"
Colegiul Criticilor Muzicali
 
1995 Diploma "Vedeta Cantecului Popular"
Revista ilustrata a celebritatilor "VEDETE"
 
1977 Trofeul "Floarea din Gradina"
Televiziunea Romana
 
1976 Premiul I si trofeul festivalului - in cadrul Festivalului muzical - coregrafic "Toamna muzicala Bacauana" - editia a V-a - Consiliul Judetean si Municipal al Sindicatelor
Comitetul Judetean si Municipal pentru Cultura si Educatie Socialista
 
1976 Premiul special - in cadrul festivalului - concurs "Toamna culturala buzoiana"
Centrul de indrumare a creatiei populare Buzau
 
1974 Premiul Flacara - acordat pentru "Pastrarea puritatii folclorului"
Cenaclul FLACARA - Adrian PAUNESCU
 
1973 Premiul special - in cadrul Festivalului Cantecului Popular "Maria Tanase"
Comitetul pentru cultura si arta al Judetului Dolj
 
1972 Premiul I - solist vocal muzica populara, in cadrul concursului cultural-artistic al elevilor faza pe Municipiu
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti
 
1972 Premiul "Frumoasa Oltului"
Festivalul folcloric Cantecele Oltului
 

Contact:

Parteneri:

Acesta este site-ul oficial al interpretei de muzica populara Maria Dragomiroiu.

- 2011 -